Tromsø kommune | Innblikk Nr. 1, 2014 - page 10

10
INNBLiKK
l
mars 2014
TEMA: fremtidens SKOLE
− Kom! Smak! Kokk Erik Lindberg
serverer små smaksprøver med
hjemmelagde fiskepinner i rømme-
saus ut av SFO-kjøkkenets vindu.
Ungene strømmer til.
− Jeg har to prinsipper. Du skal
smake på alt, og du skal sørge for
at minst mulig mat blir kastet, sier
kokken Erik mens han sjonglerer
panner, kasseroller og småsultne
skoleelever inne og ute.
Mesterkokk
− Han er en ekte mesterkokk,
erklærer Johanne Veiåker Husby
(7,5) og klassevenninnen Natalie
Thomassen Brattli (7,5) begeistret
i munnen på hverandre, mens de
lager fiskepinner på samlebånd.
− Det er sei, egg, salt, sesamfrø
og griljermel. De er kjempegode!
Smak! befaler de to.
− Jeg liker vanlige fiskepinner
også, men disse er best, momser
Johanne. Sammen med tre andre
klassekamerater bruker hun storefri
til å hjelpe kokken Erik med å forbe-
rede dagens SFO-måltid. Kjøkke-
nassistentordningen går på omgang
blant elevene, som begeistret deltar
både i produksjon og servering.
− I dag blir det fiskepinner med
rømmesaus, saltbakte rosewald-
poteter, og et utvalg grønnsaker til.
Både gulrot, brokkoli og blomkål.
Unik avtale
Rosewald betegnes som potetenes
«Rolls Royce» og koster normalt
over 40 kroner kiloen. Dagens
herligheter har kokken fått i gave fra
Rema 1000 på Kvaløysletta, fordi
enkelte av potetene i pakkene hadde
feil farge.
− Jeg har en helt fantastisk avtale
med Rema og butikksjefen der. Vi
får varer de ikke kan selge. En uke
fikk vi masse kveite bare fordi de var
feilmerket som hyse.
Lindberg jobber målrettet for å
utnytte maten bedre og for å lære
ungene å smake nye smaker.
− Jeg har reist en del og byr der-
for på mat fra ulike deler av verden.
Jeg serverer en del thaimat, jeg
lager afrikansk mat og arabisk mat.
Gjerne kombinert med undervis-
ningstema på skolen.
Maten serveres i svært små
porsjoner. Alle må smake først og så
får de påfyll så mye de vil, forutsatt
at de spiser opp det som er på tal-
lerkenen.
Sprer
matglede
Selnes skole har egen restaurantkokk som fire dager
i uka tryller framde deiligste retter på SFO-kjøkkenet,
og somklarer å få enormemengder matglede og
sunnhet ut av ørsmå ressurser.
Natalie Thomassen Brattli og Johanne Veiåker Husby lager fiskepinner på
løpende bånd.
Dette vinduet er skolens mest popu-
lære. Her får ungene som er for store
til SFO stadig tilbud om smaksprøver.
Erik Lindberg tryller fram de herligste retter fra skolens bittelille SFO-kjøkken. Han har
1,2,3,4,5,6,7,8,9 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,...32
Powered by FlippingBook